Σύνδεση/Εγγραφή
elen

Γενική άποψη του οικισμού

Ανεμόμυλοι

Ηλεκτρική Αρχαγγέλου

Παραδοσιακό καμαρόσπιτο

Ρακοκάζανο

Εκκλησία του Μιχαήλ Αρχαγγέλου

topikh-koinothta-arxageloutopikh-koinothta-arxagelou
  • Κοντινοί Οικισμοί
Αρχάγγελος

Νοτιοδυτικά του Καστελλίου και απόσταση μόλις 1,5 χλμ. από αυτό, είναι κτισμένο το πεδινό χωριό Αρχάγγελος, το οποίο αριθμούσε 143 κατοίκους το 2011. Οι τελευταίοι, ασχολούνται σήμερα με τη γεωργία και κυρίως με την παραγωγή λαδιού και αμπελουργικών προϊόντων, καθώς και με την κτηνοτροφία.

Η ίδρυση του οικισμού, κατά μία εκδοχή, συνδέεται με την εγκατάσταση Βαρβάρων στρατιωτών του Νικηφόρου Φωκά το 961μ.Χ.. Από το γεγονός αυτό, εικάζεται ότι το χωριό έλαβε το αρχικό του όνομα Βαρβάρω, το οποίο και διατήρησε μέχρι το 1961, όταν μετονομάστηκε σε Αρχάγγελος. Ωστόσο, η κατοίκηση στην ευρύτερη περιοχή, ανάγεται πιθανόν σε αρχαιότερους χρόνους, καθώς το 1953, ο αρχαιολόγος Στ. Αλεξίου, διέγνωσε την ύπαρξη αρχιτεκτονικών λειψάνων υστερομινωικής περιόδου κοντά στον οικισμό, στη θέση Τρόχαλος.

Στον Αρχάγγελο σήμερα η παραδοσιακή αρχιτεκτονική έχει υποχωρήσει σημαντικά, προς όφελος της σύγχρονης δόμησης. Παρ’ όλα αυτά, αν περιηγηθείτε στους δρόμους του χωριού, σίγουρα θα ανακαλύψετε λείψανα του παρελθόντος, όπως παλιά καμαρόσπιτα, λιθόστρωτα καλντερίμια, πέτρινα πηγάδια και φούρνους, ενώ αν εξερευνήσετε τις παρυφές του χωριού θα συναντήσετε και αρκετούς παλιούς ανεμόμυλους.

Ακόμα, αξίζει να επισκεφθείτε το χωριό, στις 8 Νοεμβρίου που εορτάζει η περικαλλής κεντρική εκκλησία του Μιχαήλ Αρχαγγέλου, προς τιμήν του οποίου διοργανώνεται παραδοσιακό πανηγύρι.Γράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This