Σύνδεση/Εγγραφή
elen

Πανοραμική άποψη του οικισμού

 

Το Ασκιανό φαράγγι

 

Κρήνη - υδατοδεξαμενή στους Ασκούς

 

Τα λείψανα της όμορφης αρχοντικής οικίας του αιμοσταγή γενίτσαρου Τσούλη

 

Μεταλλικο πιεστήριο από την φάμπρικα που λειτούργησε στην οικία

Σοκάκι στους Ασκούς

 

Γάιδαρος δεμένος έξω από καφενείο

topikh-koinothta-askwntopikh-koinothta-askwn

Ασκοί

Στις δυτικές προσβάσεις των Λασιθιώτικων Ορέων, 10χλμ. βορειοδυτικά του Καστελλίου, στην είσοδο του Ασκιανού φαραγγιού μέσα σε ένα τοπίο εξαιρετικού φυσικού κάλλους είναι χτισμένος ο οικισμός Ασκοί.

Όπως μαρτυρούν αρχαιολογικά τεκμήρια, η ανθρώπινη δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού φαίνεται ότι υπήρχε ήδη κατά τους προϊστορικούς χρόνους. Στην κορυφή του υψώματος Αμυγδαλοκέφαλο ανατολικά του χωριού, έχει εντοπιστεί Ιερό Κορυφής μεσομινωικής εποχής, καθώς και πέλεκες νεολιθικής περιόδου.

Αν και η ακριβής χρονολόγηση της ίδρυση των Ασκών δεν είναι γνωστή, πρώτες αναφορές σχετικά με τον οικισμό, χρονολογούνται την εποχή της Ενετοκρατίας. Την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας που ακολουθεί, το χωριό, σύμφωνα με απογραφές, είχε μικτό πληθυσμό χριστιανών και μουσουλμάνων. Ανάμεσα στους τελευταίους ήταν και ο αιμοσταγής γενίτσαρος Τσούλης, γιος του Αγά Μουσταφά Μπέη, ο οποίος έζησε στα τέλη 18ου αρχές 19ου αιώνα.

Σήμερα, μπορείτε να δείτε στο χωριό τα λείψανα της όμορφης αρχοντικής οικίας, όπου διέμενε. Το άλλοτε, εντυπωσιακό αυτό κτιριακό συγκρότημα, από το οποίο είναι ορατές ακόμα οι λιθόχτιστες καμάρες του, οικοδομήθηκε την περίοδο της Ενετοκρατίας και αργότερα, στην εποχή της Τουρκοκρατίας μετασκευάστηκε σε «κονάκι», ενώ σε μεταγενέστερους χρόνους μετατράπηκε σε φάμπρικα.

Τουριστικός ΟδηγόςΓράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This