Σύνδεση/Εγγραφή
elen

Άποψη της πλατείας του οικισμού

Άποψη της πλατείας του οικισμού

topikh-koinothta-skiniatopikh-koinothta-skinia
  • Κοντινοί Οικισμοί
Βακιώτες

Το γραφικό αυτό χωριουδάκι, που αριθμούσε μόλις 14 κατοίκους το 2011, συναντάμε στο δρόμο του Αρκαλοχωρίου προς Σκινιά, αμέσως μετά το Ίνι. Είναι χτισμένο πάνω σε ύψωμα, περιτριγυρισμένο από καταπράσινους ελαιώνες και αμπελώνες, ενώ στη βόρεια και στην ανατολική του πλευρά ρέουν δυο παραπόταμοι του Αναποδάρη.

Αν και δεν είναι γνωστό το πότε ακριβώς ιδρύθηκε, η αρχαιότερη σωζόμενη αναφορά στον οικισμό με το όνομα Vachiotes, απαντά σε ενετικό χειρόγραφο του 1301 και από τότε μέχρι τις μέρες μας, κατοικείται αδιάκοπα. Λίγους αιώνες αργότερα, στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, το χωριό κατοικούσαν, σύμφωνα με απογραφές της εποχής, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, ενώ οι τελευταίοι φαίνεται να υπερίσχυσαν αριθμητικά στο τέλος του 19ου αιώνα.

Στους Βακιώτες σήμερα, παρά τους ελάχιστους κατοίκους που υπάρχουν, γίνονται αξιόλογες προσπάθειες για τη διατήρηση των παραδόσεων και των εθίμων του χωριού. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου, ημέρα εορτής της ενοριακής εκκλησίας, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, διοργανώνεται πανηγύρι αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία. Στην εορταστική αυτή εκδήλωση, συρρέει αρκετός κόσμος από το χωριό και τους γύρω οικισμούς. Αν μάλιστα βρεθείτε κι εσείς εκεί, θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τα πλούσια εδέσματα που προσφέρονται σε όλους τους παρευρισκομένους.

Τουριστικός ΟδηγόςΓράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This