Σύνδεση/Εγγραφή
elen

Οικισμός Βιτσιλιάς

Αναστηλωμένο σπίτι με αυλή

Ναός Τιμίου Σταυρού

Δρόμος στη Βιτσιλιά

Ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου της Βιτσιλιάς

topikh-koinothta-partirwntopikh-koinothta-partirwn
Βιτσιλιά

Ο εγκαταλελειμμένος οικισμός της Βιτσιλιάς, είναι χτισμένος βόρεια των Παρτίρων, στα όρια της κορυφογραμμής που ξεκινάει από το Αλάγνι, σε υψόμετρο 450 μέτρων. Βρίσκεται σε θέση με πανοραμική θέα και πιθανόν αποτελούσε παρατηρητήριο ή βίγλα πριν τη δημιουργία του οικισμού.

Η κατοίκηση στο χωριό χρονολογείται τουλάχιστον από τους πρώτους αιώνες της Ενετοκρατίας, από την οποία προέρχονται παλαιότερες, σωζόμενες αναφορές του. Την εποχή εκείνη, όπως μαρτυρούν αρχαιολογικά κατάλοιπα, αλλά και διατηρημένα χειρόγραφα, η Βιτσιλιά ήταν ένα καστροχώρι, με οχυρωματικό τείχος και δύο πύργους, λείψανα του οποίου, θα έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε, κάνοντας μια μικρή περιήγηση στον οικισμό.

Το χωριό κατοικούνταν αδιάκοπα μέχρι το έτος 1971, κατά το οποίο ερημώθηκε εντελώς. Περίπου όμως σαράντα χρόνια μετά, έγιναν σημαντικές προσπάθειες, από τους απόγονους των παλιών κατοίκων του, για να αποκτήσει ξανά ζωή η Βιτσιλιά. Έτσι, σήμερα, έχουν αναπαλαιωθεί εδώ πέντε κατοικίες, ενώ έχει αναστηλωθεί και ο ενετικής περιόδου μονόκλιτος ναός του Τιμίου Σταυρού, προς τιμήν του οποίου διοργανώνεται γλέντι, κάθε χρόνο στο χωριό, την παραμονή της εορτής του, στις 13 Σεπτεμβρίου.

Τουριστικός ΟδηγόςΓράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This