Σύνδεση/Εγγραφή
elen

Πανοραμική φωτογραφία οικισμού

Μικρό ξωκκλήσι

Το Φαράγγι του Αναποδάρη

Το Ενετικό Γεφύρι στο Δεμάτι

Ναός Τιμίου Σταυρού

Αναποδάρης ποταμός το καλοκαίρι

Το Φαράγγι του Αναποδάρη

Το σχολείο

Βυζαντινό Μοναστήρι Αγίας Παρασκευής

Δεμάτι

Σε μια τοποθεσία με εξαιρετική θεά προς τον καταπράσινο μεσσαρίτικο κάμπο, τον επιβλητικό λόφο Κάστελο, και τον ποταμό Αναποδάρη, σε υψόμετρο 507 μ. και 18 χλμ. νότια του Αρκαλοχωρίου, βρίσκεται το χωριουδάκι του Δεματίου. Πρόκειται για μικρό αγροτοκτηνοτροφικό οικισμό, ο οποίος αριθμούσε μόλις 43 κατοίκους το 2011.

Αν και δεν είναι γνωστό το πότε ακριβώς ιδρύθηκε το χωριό, η αρχαιότερη μνεία σχετικά με αυτό, χρονολογείται στη βενετική εποχή και εντοπίζεται στην απογραφή του Barozzi το 1577, όπου αναφέρεται ως Dhemati με 50 κατοίκους . Αργότερα την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όπως μας πληροφορούν απογραφές της εποχής, ο οικισμός κατοικούνταν από μουσουλμάνους και χριστιανούς, με τους τελευταίους να υπερισχύουν αριθμητικά το 19ο αιώνα.

Το χωριό σήμερα αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους θέλουν να εξορμήσουν στα Αστερούσια όρη και να επισκεφθούν το Βυζαντινό μοναστήρι του 15ου αιώνα, αφιερωμένο στους Αγίους Παρασκευή, Ταξιάρχες και Μάρκο. Επίσης, νοτιοανατολικά του Δεματίου, σε κοντινή απόσταση από αυτό, βρίσκεται το απαράμιλλης ομορφιάς και προσπελάσιμο φαράγγι του Αναποδάρη με τον παλαιό φαραγγόμυλο στην είσοδό του.Γράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This