Σύνδεση/Εγγραφή
elen

Ελιές και ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο που παράγεται στους μεγάλους ελαιώνες που εντοπίζονται γύρω από τους οικισμούς της Πεδιάδας θεωρείται από τα υγιεινότερα του κόσμου λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν και που θεωρούνται οι ιδανικότερες για την ανάπτυξη του ελαιόδεντρου. Συνολικά στην Πεδιάδα υπάρχουν περίπου 3.117.000 ελαιόδεντρα. Το ελαιόλαδο πέρα οπό την μεγάλη θρεπτική του αξία είναι ένα από τα πλέον αντιοξειδωτικά φυσικά στοιχεία που προστατεύει τον οργανισμό από την ανάπτυξη των «ελευθέρων ριζών».

Οι καλλιεργητές των ελαιόδεντρων της Πεδιάδας κάθε φθινόπωρο απλώνουν τα δίκτυα και με τα παραδοσιακά ραβδία αλλά και σύγχρονα εργαλεία συλλογής ξεκινούν την συγκομιδή του ελαιόκαρπου με πολύ χαμόγελο και μεράκι. Οι βρώσιμες ελιές (οι μαύρες παστές, οι νερατζολιές, οι κοφτές και οι τσακιστές ξιδάτες ή σε χυμό λεμονιού) συσκευάζονται σε δοχεία, παίρνουν άρωμα απο τα αρωματικά φυτά της υπαίθρου και αφού γλυκάνουν, ξινίσουν ή σταφιδιάσουν καταλήγουν στο τραπέζι της κάθε οικογένειας και όλου του κόσμου. Οι υπόλοιπες που προορίζονται για την παραγωγή του λαδιού καταλήγουν πλέον όχι στις παραδοσιακές φάμπρικες, αλλά στα σύγχρονα ελαιοτριβεία, όπου μετά από την κατάλληλη επεξεργασία παράγουν το περίφημο κρητικό λάδι. Επισκεφτείτε τους οικισμούς της Πεδιάδας και μην ξεχάσετε στο πρωινό σας να ρίξετε λίγες σταγόνες παρθένο ελαιόλαδο σε μια ζεστή φέτα ψωμί. Η γεύση και οι μυρωδιές θα σας ενθουσιάσουν



Γράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This