Σύνδεση/Εγγραφή
elen

Η πλατεία του χωριού

Εκκλησία στο Καλό Χωριό

Κτίριο Πολιτιστικού Συλλόγου

Τρεχούμενα Νερά

Εκκλησάκι στο Καλό Χωριό

Μικρή Εκκλησούλα στο Καλό Χωριό

topikh-koinothta-leykoxwrioutopikh-koinothta-leykoxwriou
Καλό Χωριό

Σε απόσταση 25χλμ. νοτιοανατολικά της πόλης του Ηρακλείου, σε υψόμετρο 320 μ. , είναι χτισμένος ο οικισμός Καλό Χωριό. Πρόκειται για ένα μικρό χωριουδάκι με 32 κατοίκους το 2011, η αγροτική οικονομία του οποίου, βασίζεται σήμερα κυρίως στην παραγωγή ελαιολάδου, και αμπελουργικών προϊόντων.

Παλαιότερα, ο οικισμός ονομαζόταν Στραβορίνα και με το όνομα αυτό εμφανίζεται σε απογραφή του 1577, όπου εντοπίζεται και η αρχαιότερη σωζόμενη αναφορά του. Λίγους αιώνες αργότερα, το 1842, ο οικισμός μετονομάστηκε σε Καλό χωριό, λόγω της θέσης του και της εξαιρετικής θέας που προσφέρει.

Στην ευρύτερη περιοχή του Καλού Χωριού ωστόσο, η κατοίκηση ξεκινάει ήδη κατά την αρχαιότητα, όπως επιβεβαιώνεται από ευρήματα στο γειτονικό λόφο Μαζά. Στο ψηλότερο σημείο του τελευταίου, σε υψόμετρο 448μ., έχουν ανακαλυφθεί μερικώς, κατάλοιπα ακρόπολης και οικισμού πρωτογεωμετρικής και γεωμετρικής περιόδου (10ος-8ος αιώνα π.Χ.). Επίσης, σε μικρή απόσταση από τις οικιστικές αυτές εγκαταστάσεις έχει εντοπιστεί σημαντικό ιερό κορυφής μεσομινωικής περιόδου, αφιερωμένο στη Μητέρα Γη κατά τον Ν.Πλάτωνα, όπου βρέθηκαν πλήθος πήλινων ειδωλίων και αναθημάτων.

Το Καλό χωριό σήμερα, είναι ένα όμορφος οικισμός με πράσινο, μέσα στον οποίο υπάρχει πηγή και τρεχούμενα νερά σε απόσταση πεντακόσια μέτρα περίπου από το κέντρο του. Εντός του χωριού, αξίζει να δείτε το κτίριο του παλιού Ειρηνοδικείου, το οποίο αποτελεί διατηρητέο μνημείο νεότερων χρόνων. Λίγο πιο έξω, βορειοδυτικά του οικισμού, θα βρείτε ακολουθώντας τις σημάνσεις παραδοσιακό ανεμόμυλο, χτισμένο σε δεσπόζουσα θέση με υπέροχη θέα που φτάνει μέχρι τη βόρεια ακτογραμμή του νησιού και το κρητικό πέλαγος.

Για τους φυσιολάτρες ακόμα, το μικρό και βατό Καλοχωριανό φαράγγι, βορειοδυτικά του χωριού, με μήκος που δεν ξεπερνάει τα 4 χλμ., είναι ιδανικό για πεζοπορία.

Τουριστικός ΟδηγόςΓράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This