Σύνδεση/Εγγραφή
elen

Γειτονιά στο Καρδουλιανό

Η πλατεία του οικισμού

Ημιεγκαταλειμένες οικίες

Πετρόκτιστος περίβολος οικίας

topikh-koinothta-kastellioutopikh-koinothta-kastelliou
  • Κοντινοί Οικισμοί

Καρδουλιανό

Ο οικισμός Καρδουλιανό βρίσκεται σε υψόμετρο 330μ. και απέχει μόλις 1 χλμ. δυτικά του Καστελλίου. Η κύρια ασχολία των κατοίκων του σήμερα, είναι η γεωργία και κυρίως η παραγωγή λαδιού και σταφυλιών.

Το όνομα του χωριού, πιθανόν προήλθε από το κοινό επώνυμο των πρώτων κατοίκων «Καρδουλάκης», οι οποίοι όμως, δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς εγκαταστάθηκαν στη θέση αυτή. Ωστόσο, η αρχαιότερη σωζόμενη αναφορά του οικισμού, χρονολογείται την περίοδο της Τουρκοκρατίας και εντοπίζεται σε έγγραφο του 1842, του Χουρμούζη Βυζάντιου. Από αυτόν, πληροφορούμαστε για την μικτή σύσταση του πληθυσμού στο Καρδουλιανό, η οποία, εκείνη τη χρονιά, αποτελούνταν από δύο χριστιανικές και πέντε τούρκικες οικογένειες.

Κατά την επίσκεψή σας στο χωριό, αξίζει να δείτε το μικρό, καμαροσκέπαστο ναό της Παναγίας της Κεράς, που βρίσκεται δυτικά του οικισμού, πάνω στον κεντρικό επαρχιακό δρόμο, που διασχίζει το χωριό, απέναντι από σύγχρονο ελαιουργείο. Οι όμορφες τοιχογραφίες της καμάρας του χρονολογούνται το 14ο αιώνα και σήμερα βρίσκονται στο Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου.

Ακόμα, μην χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το επιβλητικό γερμανικό κτίσμα του Β’ παγκοσμίου πολέμου, το οποίο θα συναντήσετε σε μικρή απόσταση, βορειοδυτικά του οικισμού, ακολουθώντας το δρόμο που οδηγεί στη μονή Καλλέργη. Το μεγάλο αυτό κτίριο με την πέτρινη εντυπωσιακή τοξοστοιχία στην πρόσοψη, χρησιμοποιήθηκε σαν στρατώνας από το 1940 μέχρι την αποχώρηση των Γερμανών από το Καστέλλι το 1943.Γράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This