Σύνδεση/Εγγραφή
elen

Άποψη από το Πάνω Καρουζανώ

 

Πανοραμική άποψη από το Κάτω Καρουζανώ

 

Το εκκλησάκι του Αγίου Νεκταρίου δυτικά του Πάνω Καρουζανώ

 

Άποψη από το εκκλησάκι του Αγίου Νεκταρίου

 

Παλιός πετρόχτιστος νερόμυλος στο Κάτω Καρουζανώ

 

Παραδοσιακές πέτρινες οικίες στο Πάνω Καρουζανώ

 

Εκκλησία Αγίων Αναργύρων

Σπίτι με παραδοσιακό ξυλόφουρνο στο Κάτω Καρουζανώ

Παπαδιανό

topikh-koinothta-karouzanwntopikh-koinothta-karouzanwn

Καρουζανώ

Βορειοανατολικά του Καστελλίου σε απόσταση μόλις 4χλμ. από αυτό, μέσα σε κατάφυτο τοπίο βρίσκεται το γραφικό χωριό Καρουζανώ. Πρόκειται ουσιαστικά για δυο οικισμούς τον Πάνω και Κάτω Καρουζανώ, που είναι κτισμένοι στις πλαγιές του βουνού, ο ένας απέναντι από τον άλλο, ενώ η μεταξύ τους απόσταση υπολογίζεται σε 1,6 χιλιόμετρα. Οι λιγοστοί σημερινοί του κάτοικοι, που το 2011 ήταν μόλις 87, ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Αν και δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς ξεκινάει η ιστορία του χωριού, οι πρώτες αναφορές σχετικά με αυτό εντοπίζονται σε έγγραφα των αρχών 19ου αιώνα, η αρχαιότερη από τις οποίες χρονολογείται το 1827. Πιθανότατα, να ιδρύθηκε από κάποια οικογένεια με το επίθετο Καρούζος ή Καρουζάκης, στην οποία οφείλει και την ονομασία του. Την περίοδο της Κρητικής Επανάστασης (1866-1869), ο οικισμός λεηλατήθηκε και φονεύθηκαν οι αγωνιστές Ανδρέας Ζουριδάκης και Πολυχρόνης Δρακουλάκης.

Το Καρουζανώ σήμερα, με τα γραφικά στενά δρομάκια και τις όμορφες παραδοσιακές οικίες είναι πόλος έλξης για αρκετούς τουρίστες. Μάλιστα, είναι ιδιαίτερα αγαπητό για τα γραφικά καφενεδάκια και τις ταβερνούλες του, όπου την καλοκαιρινή περίοδο διοργανώνονται Κρητικές βραδιές, με παραδοσιακή μουσική. Επίσης, για τους λάτρεις της ρακής, ο οικισμός Κάτω Καρουζανού, είναι γνωστός για τα περίφημα ρακοκάζανά του.

Σας προτείνεται ακόμα, να επισκεφθείτε το εκκλησάκι του Αγίου Νεκταρίου δυτικά του Πάνω Καρουζανώ, το οποίο θα συναντήσετε ακολουθώντας μια μικρή καταπράσινη διαδρομή. Κοντά στο εκκλησάκι, θα δείτε δυο παλιούς νερόμυλους, οι οποίοι διατηρούνται σε σχετικά καλή κατάσταση.

Τουριστικός ΟδηγόςΓράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This