Σύνδεση/Εγγραφή
elen

Άλσος Λαγούτας

Λαογραφικό Μουσείο Λαγούτας

Ναός Τιμίου Σταυρού

Το παλιό δημοτικό σχολείο

Κρήνη στο αλσάκι της Λαγούτας

topikh-koinothta-skiniatopikh-koinothta-skinia
  • Κοντινοί Οικισμοί
Λαγούτα

Το μικρό χωριουδάκι βρίσκεται 18 χλμ. νότια του Αρκαλοχωρίου, χτισμένο σε υψόμετρο 250 μ. στη νότια πλευρά του λόφου «Παπούρα» και περιβάλλεται ανατολικά από παραπόταμο του Αναποδάρη και δυτικά από τον Ινιώτη ποταμό. Η Λαγούτα παρά τους λιγοστούς κατοίκους της που έφταναν μόλις τους 50 το 2011, παρουσιάζει πλούσια παραγωγή σε λάδι, αμπελουργικά και κηπευτικά προϊόντα.

Ο μικρός οικισμός φαίνεται ότι ήταν ήδη κατοικημένος κατά την ενετική περίοδο, στην οποία χρονολογούνται και οι αρχαιότερες σωζόμενες, γραπτές αναφορές του. Στους μεταγενέστερους χρόνους της Τουρκοκρατίας, οι διατηρημένες απογραφές επιβεβαιώνουν την παρουσία του μουσουλμανικού στοιχείου στο χωριό, από την αρχή της εποχής αυτής, το οποίο γίνεται ιδιαίτερα έντονο στα τέλη του 19ου αιώνα, ενώ δεν λείπουν και οι εξισλαμισμοί.

Σήμερα, η Λαγούτα είναι περισσότερο γνωστή για το άλσος της, το μεγαλύτερο του Δήμου Μινώα, που βρίσκεται στην είσοδό της και καταλαμβάνει έκταση περίπου 80 στρεμμάτων. Στο πευκόφυτο προσβάσιμο τμήμα του, θα βρείτε τραπεζάκια όπου μπορείτε να οργανώσετε υπαίθριο γεύμα, και βρύση με πόσιμο νερό, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα για κατασκήνωση εντός του χώρου. Ακόμα, το μικρό δασάκι είναι ιδιαίτερα προσφιλές σε οικογένειες, καθώς έχει παιδική χαρά για τους μικρούς επισκέπτες. Στο ψηλότερο σημείο του άλσους, βρίσκεται το πετρόκτιστο κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου, το οποίο εξυπηρετεί σήμερα τις κτιριακές ανάγκες του δραστήριου Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού.

Εντός του οικισμού, αξίζει να επισκεφθείτε το μικρό λαογραφικό μουσείο Λαγούτας, που στεγάζεται σε όμορφο παραδοσιακό κτίριο στο βορειοανατολικό τμήμα του.

Τουριστικός ΟδηγόςΓράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This