Σύνδεση/Εγγραφή
elen
ekklhsies-monasthria-kastelliou-elekklhsies-monasthria-kastelliou-el

Ναός Αγίας Φωτεινής και Αγίου Σπυρίδωνα στο Καστέλλι

Εντός του Καστελλίου, προς την έξοδο για Λιλιανό, απέναντι από το Ειρηνοδικείο βρίσκεται ο διμάρτυρος ναός της Αγίας Φωτεινής και του Αγίου Σπυρίδωνα.

Η εκκλησία έχει δύο κλίτη από τα οποία το νότιο και μεγαλύτερο σε διαστάσεις, είναι αφιερωμένο στην Αγία Φωτεινή, ενώ το βόρειο στον Άγιο Σπυρίδωνα. Στα δυτικά, είναι προσαρτημένο σε αυτά, τρίτο εγκάρσιο κλίτος εν είδει νάρθηκα. Τα τρία κλίτη, επικοινωνούν μεταξύ τους με τοξωτά ανοίγματα και στεγάζονται με καμάρες, ενώ το ιερό του βόρειου κλίτους, καλύπτεται με φουρνικό. Το εσωτερικό του ναού, πιθανόν να ήταν διακοσμημένο με τοιχογραφίες, σύμφωνα με το G. Gerola, ο οποίος, στις αρχές του 2ου αιώνα, υποστήριζε ότι διέκρινε τα υπολείμματά τους, στους τοίχους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, παρουσιάζουν τα θυρώματα των δύο εξωτερικών ανοιγμάτων του νάρθηκα, δηλαδή της εισόδου, που βρίσκεται στη δυτική του πλευρά και της θύρας στη βόρεια, η οποία έχει τη χρήση παράθυρου. Και οι δύο θύρες φέρουν χαρακτηριστικά της ενετικής περιόδου, ενώ ένα οικόσημο διακρίνεται στο υπέρθυρο της βόρειας.Γράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This