Σύνδεση/Εγγραφή
elen

Πανίδα

Το μέγεθος της Κρήτης και το γεγονός ότι είναι απομονωμένη από την υπόλοιπη ηπειρωτική Ευρώπη, καθώς και η ποικιλομορφία του εδάφους της επιτρέπει στο νησί να υποστηρίξει μια ευρεία ποικιλία πανίδας και άγριας ζωής. Μεγάλα θηλαστικά και αρπακτικά όπως λύκοι, ελάφια, αρκούδες και άλλα δεν εντοπίζονται πουθενά στην Κρήτη. Στο αγροτικό τοπίο της Μινώα πεδιάδας εντοπίζονται αρκετά μικρά θηλαστικά όπως κουνέλια, λαγοί, ποντίκια και άλλα τρωκτικά, ασβοί, σκαντζόχοιροι, μυγαλές, νυφίτσες και κουνάβια. Υπάρχουν επίσης μερικά ενδιαφέροντα ερπετά και αμφίβια, αλλά μόνο περίπου 14 είδη. Αυτό πιθανώς οφείλεται στην παρατεταμένη απομόνωση από άλλες ηπείρους. Μεταξύ αυτών είναι ο Κρητικός βάτραχος και η Κρητική σαύρα.

Αν και στην περιοχή της Μινώα Πεδιάδας δεν συναντάται ο μοναδικός στον κόσμο άγριος Κρητικός αίγαγρος, Κρι-Κρι ή αγρίμι (Capra aegagrus-cretica), εντούτοις αν είστε τυχεροί μπορεί να συναντήσετε άλλα σπάνια και ενδιαφέροντα θηλαστικά όπως: ο χαριτωμένος Κρητικός σκατζόχοιρος (Acomus mimus), το Κρητικό κουνάβι (Martes foina-bunites), και την Κρητική αγριόγατα (Felis silvestris agrius).

Στην ορνιθοπανίδα της περιοχής εντοπίζονται ο Κρητικός χρυσαετός (Αquila chrysaetus) και ο γυπαετός (Gypaetus varvatus). Ακόμα στους λόφους, στα βουνά και στις καταπράσινες ρεματιές της περιοχής κατοικούν οι γύπες Γκρίφον. Υπάρχουν αρκετά αηδόνια και σμήνη χελιδόνια, ενώ σπάνιες είναι οι καρδερίνες και οι σπίνοι.

Τα φράγματα και οι υδατοδεξαμενες της Πεδιάδας φιλοξενούν πολλά είδη ορνιθοπανίδας, αυτόχθονης και αποδημιτικής, και συχνά υπάρχουν είδη ερωδιών. Συνολικά έχουν καταγραφεί περίπου 117 είδη πουλιών. Ανάμεσα στα παρατηρούμενα είδη είναι το νανοβουτηχτάρι (tachybaptus ruficollis), η νερόκοτα (gallinule chloropus), η πετροτριλίδα (burhinus oedicnemus), η βαλτόπαπια (aythya nyroca) κ.α.Γράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This