Σύνδεση/Εγγραφή
elen
perivallon-kastelliou-elperivallon-kastelliou-el

Σπήλαια Σμαρίου

Στην ευρύτερη περιοχή της Ακρόπολης Σμαρίου έχουν εντοπιστεί σπήλαια με ιδιαίτερο γεωλογικό ενδιαφέρον.

  • Βορειοανατολικά του Σμαρίου, στη θέση «Κούπος», σε υψόμετρο 320 μ., εντοπίζεται ένα μικρό σπήλαιο συνολικού μήκος τα 30 μέτρων. Η είσοδός του ειναι ιδιαίτερα απότομη, ενώ στο εσωτερικό του διαμορφώνονται δύο θάλαμοι, οι οποίοι διαχωρίζονται με στενά περάσματα σε μικρότερους χώρους.
  • Νοτιοανατολικά του οικισμού Σμάρι, στη θέση Πίθος, σε υψόμετρο 412 μ., υπάρχει ένα κατακόρυφης ανάπτυξης σπήλαιο, γνωστό με το όνομα «Ξεπατωμένη Λατσίδα», το οποίο φτάνει τα 45μ. βάθος. Εκεί, οι κάτοικοι της περιοχής συνήθιζαν να απορρίπτουν τα άρρωστα ζώα και το ρουχισμό ασθενών ανθρώπων, σύμφωνα με παλιό έθιμο.
  • Νοτιοδυτικά του Σμαρίου, σε υψόμετρο 414 μέτρων στη θέση «Γερόλακκος», βρίσκεται ένα μικρό σπήλαιο μήκους 10 μέτρων. Η είσοδος του οποίου εντοπίζεται σε βάθος 3μ. από το επίπεδο του εδάφους.
  • Νοτιοανατολικά του Σμαρίου, στη θέση «Σπηλιαρίδα» και σε υψόμετρο 489 μ., εντοπίζεται μικρό σπήλαιο μήκους 30μέτρων. Έχει απόκρημνη είσοδο πλάτους 4μ., η οποία αναπτύσσεται κλιμακωτά σε βάθος 12 μ. περίπου.


Γράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This