Σύνδεση/Εγγραφή
elen

Το μέλι και τα αρωματικά φυτά

Το μέλι είναι φυσικό τονωτικό, έχει αντιοξειδωτικές ουσίες, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ανακουφίζει από την αϋπνία, τη δυσκοιλιότητα, μαλακώνει τον πονόλαιμο και έχει σημαντική αντιμικροβιακή δράση αφού εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων. Επιπλέον αποτελεί μια σημαντική πηγή ενέργειας.

Η Μινώα Πεδιάδα είναι ένας τόπος πλούσιος σε αυτοφυή αρωματικά φυτά, όπως θυμάρι, φασκόμηλο, βάτο, ρίγανη, πεύκο, ακακίες, κουμαριά, ευκάλυπτος, προσφέροντας την απαραίτητη τροφή για τα μελίσσια της περιοχής . Η επεξεργασία του κρητικού μελιού γίνεται με φυσικό τρόπο, χωρίς υψηλές θερμοκρασίες που καταστρέφουν τις βιταμίνες. Τα δύο σημαντικότερα είδη μελιού που παράγονται στην περιοχή είναι το μέλι από θυμάρι και το μέλι από πεύκο.

Τα αρωματικά φυτά, η ρίγανη, ο βασιλικός, το τίλιο, η ματζουράνα , το θυμάρι, η μέντα, το δεντρολίβανο, η δάφνη, το χαμομήλι, η φασκομηλιά και άλλα, αποτελούν μια σπουδαία παράδοση για την Κρήτη. Βοτανολογικές μελέτες αποκαλύπτουν πως το νησί έχει ένα από τα πιο πλούσια και πιο ενδιαφέροντα οικοσυστήματα της Ευρώπης, με μεγάλο αριθμό ενδημικών φυτών, δηλ. φυτών που υπάρχουν αυτοφυή μόνο στην Κρήτη, όπως η Μαλοτύρα (siderites syrioca) και ο Δίκταμος (origanum diktamus L.) βασιλιάς της ενδημικής χλωρίδας της Κρήτης γνωστός από την αρχαιότητα για την αντισηπτική του ιδιότητα.

Τα εκπληκτικά αυτά βότανα φυτρώνουν κυρίως σε απόκρημνες πλαγιές στα βουνά και στα φαράγγια της Μινώα Πεδιάδας και συλλέγονται από έμπειρους συλλέκτες για να αποξηρανθούν κάτω από φυσικές συνθήκες και να οδηγηθούν στα σύγχρονα συσκευαστήρια οπου χωρίς καμιά χημική ή άλλα επεξεργασία θα τα βρείτε στις αγορές των οικισμών της Μινώα Πεδιάδας αλλά και σε όλη την Κρήτη.Γράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This