Σύνδεση/Εγγραφή
elen

Το τυρί και το κρέας

Η ιστορία του κρητικού τυριού ξεκινάει από την αρχαιότητα: σύμφωνα με τον μύθο τα κρητικά τυροκομικά προϊόντα έθρεψαν τον πατέρα των θεών Δία, που φυγαδευμένος από την μητέρα του Ρέα, μεγάλωσε στο όρος Δίκτη με τη φροντίδα της κατσίκας Αμάλθειας.

Σημαντική πηγή ασβεστίου και πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, το τυρί κατέχει πρωτεύοντα ρόλο στην κρητική διατροφή. Καταναλώνεται όλες τις ώρες της μέρας από το πρωί ως αργά τη νύχτα, σαν συνοδευτικό ή σαν κύριος μεζές, σαν ορεκτικό ή και σαν επιδόρπιο. Δε λείπει ποτέ από το Κρητικό τραπέζι και η ποιότητά του συναγωνίζεται κορυφαίες ποιότητες των τυριών στο εξωτερικό. Η γεύση της γραβιέρας, της κεφαλογραβιέρας, του κεφαλοτυριού, της γλυκιάς και ξινής μυζήθρας και των άλλων τυροκομικών προϊόντων είναι υπέροχη!

Ο Δήμος Μινώα είναι γνωστός για τη μεγάλη τυροκομική του παράδοση, την όποια συνεχίζει μέχρι τις μέρες μας, παρουσιάζοντας αξιόλογη παραγωγική δραστηριότητα στον τομέα αυτό. Σήμερα, αποτελεί έδρα για τις περισσότερες γαλακτοκομικές και τυροκομικές μονάδες του Νομού Ηρακλείου, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και η εταιρεία «Τυριά Καλογεράκη», η οποία αποτελεί πλέον, μια από τις μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες της Κρήτης. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί, ότι το 2011 ο δήμος, έλαβε μέρος με δικό του περίπτερο στο 3ο Φεστιβάλ Ελληνικού Γάλακτος και Τυριού, αποσπώντας ενθουσιώδεις κριτικές, ενώ απονεμήθηκαν χρυσά βραβεία γεύσης σε δύο από τα τυροκομεία του, συγκεκριμένα στα «Αγροκτήματα Μανουρά» (Καστελλιανά) για τη Γραβιέρα Κρήτης και στο «Τυροκομείο Στρατάκης» (Απόστολοι), για το Κεφαλοτύρι. Άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ίδιο κλάδο εντός του δήμου μας είναι οι «Μηλαθιανάκης» και «Σταματογιώργης» που εδρεύουν στο Σμάρι, «Αεράκης» στο Ίνι και «Γερακιανό τυρί» στο ομώνυμο χωριό. Τα προϊόντα τους διατίθενται σε επιλεγμένα καταστήματα και Super Market.

 

Αναφορικά με την κτηνοτροφία, αποτελούσε ανέκαθεν βασική ασχολία των κατοίκων, κυρίως των ορεινών περιοχών, από την ανατολική μέχρι τη δυτική Κρήτη. Στους ορεινούς όγκους του νησιού εκτρέφονται χιλιάδες αιγοπρόβατα που βόσκουν εκτός από χορτάρι και πλήθος από αρωματικά φυτά και βότανα που δίνουν μια ιδιαίτερη γεύση στο κρέας τους. Δεν θα υπάρξει τραπέζι που να μην έχει κατσίκι ή αρνί ψητό, σουβλιστό ή μαγειρεμένο με όλα τα καλά την κρητικής γης.Γράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This