Σύνδεση/Εγγραφή
elen

Στέρνες

Ναός Αγίου Αντωνίου.

Φαβριανά

Το μικρό χωριουδάκι των Φαβριανών, με 48 κατοίκους το 2011, είναι χτισμένο σ” ένα πλάτωμα στους πρόποδες των Αστερουσίων, σε τοποθεσία με υπέροχη θέα προς την πεδιάδα της Μεσσαράς. Βρίσκεται σε υψόμετρο 230 μέτρων, 20 χλμ. περίπου νότια του Αρκαλοχωρίου, σχεδόν δίπλα από τον οικισμό Δεμάτι.

Στην περιφέρεια των Φαβριανών, το πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων που έχουν εντοπιστεί, επιβεβαιώνουν την ανθρώπινη δραστηριότητα και κατοίκηση από την αρχαιότητα, ενώ έχει διατυπωθεί η άποψη, ότι στην περιοχή υπήρχε κώμη της ρωμαϊκής Πριανσού. Ο σύγχρονος οικισμός, ωστόσο εικάζεται ότι ιδρύθηκε μόλις στα τελευταία χρόνια της Ενετικής περιόδου ή στα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας, από ομάδα σιδηρουργών, τους Φαβριάνι, όπως τους αποκαλούσαν οι Ενετοί. Στους τεχνίτες αυτούς, πιθανολογείται ότι οφείλει το σημερινό του όνομα το χωριό.

Λόγω της θέσης του, κοντά σε δύσβατα και απόκρημνα μονοπάτια, που οδηγούν στο ανατολικό τμήμα των Αστερουσίων και από ’κει στα νότια παράλια της Κρήτης, ο οικισμός των Φαβριανών διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στους απελευθερωτικούς αγώνες του νησιού. Η περιοχή αυτή, υπήρξε κατάλυμα Χαΐνηδων, την περίοδο της Τουρκοκρατίας, ενώ αργότερα, στα χρόνια της γερμανικής κατοχής, αποτέλεσε πέρασμα για τις αντάρτικες ομάδες που κατευθύνονταν στο Λυβικό πέλαγος με σκοπό να μεταφερθούν στο στρατηγείο της Μέση Ανατολής.

Το όμορφο μικρό χωριό Φαβριανά σήμερα είναι ιδανικός προορισμός για όσους επιθυμούν να επιχειρήσουν μια εξερεύνηση στη χαμηλή οροσειρά των Αστερουσίων. Εδώ, θα βρείτε μονοπάτια που οδηγούν στο ύψωμα Χούσακας και στο έρημο, κατάλευκο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, που ξεχωρίζει μέσα στο άγριο, ξερό τοπίο, όπου κυριαρχούν φρύγανα και θάμνοι.

Τουριστικός ΟδηγόςΓράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This