Σύνδεση/Εγγραφή
elen

Χλωρίδα

Στην περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδας βρίσκεται μια γοητευτική ενδοχώρα με επιβλητικές εναλλαγές φυσικών τοπίων, κατάφυτες κοιλάδες γεμάτες ελαιώνες και αμπελώνες, σπήλαια και φαράγγια, υδροβιότοπους και τεχνητές λίμνες, οπού εντοπίζονται πολλά από 1700 είδη φυτών που ευδοκιμούν στην Κρήτη, καποια από τα οποία χαρακτηρίζονται ενδημικά.

Στο αγροτικό τοπίο της περιοχής κυριαρχούν αμπελώνες, ελαιώνες στους οποίους υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 3.117.000 ελαιόδεντρα. Στα ημιορεινά λόγω κυρίως της έντονης ξηρασίας του καλοκαιριού επικρατεί χαμηλή βλάστηση φρύγανων και αρωματικών φυτών, αλλά και ενδημικών φυτών και λουλουδιών, ορισμένα από τα οποία δυστυχώς λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης απειλούνται σημαντικά. Πικροδάφνες και λυγαριές ανθίζουν στις ρεματιές και τα φαράγγια ενώ οι ανεμώνες είναι άφθονες κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Σημαντική είναι επίσης η ποικιλία της χλωρίδας που αναπτύσσεται στα φαράγγια του Δήμου που αντικρίζουν στα νότια το λιβυκό Πέλαγος. Χαρακτηριστική είναι η χλωρίδα στις πλαγιές του Φαράγγιού του Αναποδάρη. Σκίνοι, ασπάλαθοι, σφάκες, σταμναγκάθια, αστιβίδες, αχινοπόδια, θύμοι είναι μερικά από τα θαμνοειδή που αναπτύσσονται στο φαράγγι. Πρίνοι και αργουλίδες, χαρουπιές και κέδροι καμαρώνουν για την ομορφιά τους και τη συμβολή τους στη σύνθεση του «ζωγραφικού» πίνακα του φαραγγιού. Ανάμεσα στα δέντρα και τους θάμνους ξεφυτρώνουν μικρές άγριες ορχιδέες και άλλα αγριολούλουδα.

Τέλος ενδιαφέρουσα είναι η χλωρίδα που έχει αναπτυχθεί γύρω από τα φράγματα και τις υδατοδεξαμενές του Ινίου, των Αμουργελλών, του Καραβάδω, του Σκινιά και των Παρτιρών. Τα κυριότερα είδη χλωρίδας που παρατηρούνται στις συγκεκριμένες περιοχές είναι: αστοιβή, η αγριοκρεμμύδα, βάτα, φασκόμηλο, ασπάλαθος, θυμάρι, κυπαρίσσι, πεύκο, δάφνη, πλάτανος, πικροδάφνη, μυρτιά, ιτιά, αχινοπόδι ή αφάνα, χαρουπιά, σκίνος, ρείκια, κλπ.Γράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This