Σύνδεση/Εγγραφή
elen

Πανοραμική Φωτογραφία Οικισμού

Ναός Παναγίας Κεράς

Κρήνη έξω από την Παναγία Κερά

Παλαιοχριστιανική Βασιλική Ινίου

Λαογραφικό Μουσείο Ινίου

Φράγμα Ινίου

Το μικρό φραγμα της Κεράς

topikh-koinothta-inioutopikh-koinothta-iniou
  • Κοντινοί Οικισμοί
Ίνι

Χτισμένο στην αρχή της κοιλάδας που διασχίζει ο ποταμός Μπαρίτης, σε απόσταση 9 χλμ. νότια του Αρκαλοχωρίου βρίσκεται το χωριό του Ινίου. Οι κάτοικοί του, οι οποίοι το 2011 έφταναν τους 358, ασχολούνται σήμερα κυρίως με αγροτικές εργασίες και μάλιστα έχουν ιδρύσει το δικό τους αγροτικό συνεταιρισμό, ενώ ταυτόχρονα συντηρούν και μικρές επιχειρήσεις.

Το Ίνιο όπως, διαπιστώνεται από ιστορικές πηγές, κατοικείται αιώνες τώρα, τουλάχιστον από τις αρχές της ενετικής περιόδου, με την αρχαιότερη σωζόμενη μνεία του, να εντοπίζεται σε χειρόγραφο του 1280. Σύμφωνα με αυτό, ο οικισμός με το όνομα το Yny, ανήκε την εποχή εκείνη στο φεουδάρχη Marinus Trevisan. Μεταγενέστερες ιστορικές πηγές, επιβεβαιώνουν ότι το χωριό συνέχισε να κατοικείται και κατά τους χρόνους της Τουρκοκρατίας που ακολούθησαν, έχοντας όμως μικτό πληθυσμό χριστιανών και μουσουλμάνων, με το χριστιανικό στοιχείο να επικρατεί στο 19ο αιώνα.

Το χωριό, παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς στην ευρύτερη περιοχή του έχουν εντοπιστεί κατάλοιπα σημαντικού αρχαίου οικισμού. Τα ερείπια αυτά οποία έχουν ταυτιστεί οριστικά πλέον με την Αρχαία Αρκαδία, η οποία εικάζεται ότι μετά την καταστροφή της από τους Ρωμαίους μεταφέρθηκε εδώ, από την αρχική της θέση κοντά στο Αφρατί. Ωστόσο οι ανασκαφικές έρευνες στο σημείο δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Στο σύγχρονο, χωριό του Ινίου, μπορείτε να βρείτε μικρά μαγαζάκια και μίνι μάρκετ για ανεφοδιασμό, ενώ φυσικά δεν λείπουν και τα παραδοσιακά καφενεδάκια για αναψυχή. Στο κέντρο του, στεγασμένο σε μια παλιά, παραδοσιακή οικία του οικισμού, υπάρχει ενδιαφέρον λαογραφικό μουσείο, με πλούσια συλλογή, το οποίο αξίζει να επισκεφθείτε.

Ακόμα, η περιφέρεια του χωριού, γνωστή για την πλούσια, φυσική ομορφιά της, είναι ιδανική για περιπάτους και εξορμήσεις. Σε πολύ κοντινή απόσταση ανατολικά του οικισμού, μέσα σε ένα υπέροχο καταπράσινο τοπίο θα συναντήσετε το μεγάλο νέο φράγμα του Ινίου, το οποίο μάλιστα, αποτελεί σήμερα σημαντικό πόλο έλξης οικοτουρισμού. Σε επίσης ειδυλλιακή θέση, υπάρχει το, λιγότερο ίσως γνωστό, μικρό, παλιό φράγμα κοντά στο εκκλησάκι της Παναγίας Κεράς, στα νοτιοανατολικά του οικισμού.Γράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This