Σύνδεση/Εγγραφή
elen

Πανοραμική άποψη οικισμού Αρκαλοχωρίου

Πανοραμική άποψη οικισμού Αρκαλοχωρίου

Λόφος Προφήτη Ηλία

Εκκλησάκι Προφήτη Ηλία

Εσωτερικό Ναού Προφήτη Ηλία

Προφήτης Ηλίας Αρχαιότητες

Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Ανδρέα

Εκκλησάκι Αγίου Νεκταρίου

Εσωτερικό Ναού Μεταμόρφωσης Σωτήρος

Ηρώο

Πλατεία Ελευθερίας

Αγορά Αρκαλοχωρίου

Δημοτικό Θέατρο Αρκαλοχωρίου

Δημοτικό Θέατρο Αρκαλοχωρίου

Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου

Συνεδριακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου

Ανοιχτό Κολυμβητήριο Αρκαλοχωρίου

Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ

Οικία στο Γάσι

Μύλος στο Γάσι

Οικία στο Αρκαλοχώρι

Εσωτερικό αποθήκης παλιάς οικίας

Σοκάκι στον οικισμό

Σοκάκι στον οικισμό

Λεπτομέρεια παλιού ρόπτρου

Αρκαλοχώρι

Η μικρή κωμόπολη Αρκαλοχωρίου βρίσκεται σε απόσταση 33 χλμ. νοτιοανατολικά του Ηρακλείου και σε υψόμετρο 395 μ. Λόγω της κομβικής του θέσης, στο κέντρο ενός από τους κύριους οδικούς άξονες βορρά-νότου, που ξεκινούν από το Ηράκλειο, παρουσιάζει ιδιαίτερη οικονομική άνθιση και αξιόλογες υποδομές. Διαθέτει σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και αρκετά καταστήματα. Από τους 4.313 κατοίκους της (2011) οι περισσότεροι ασχολούνται με το εμπόριο, τις τέχνες, καθώς και με την παραγωγή λαδιού, σταφίδας και δημητριακών.

Αν και δεν είναι γνωστό το πότε ιδρύθηκε ο οικισμός, η πρώτη μνεία γι’ αυτόν, εντοπίζεται σε έγγραφο του 1394, όπου σημειώνεται ως Arcolecorio. Το τοπωνύμιο, πιθανόν να προέρχεται από το όνομα του πρώτου οικιστή του, Αρκολέου, ή του ακρίτα Αρκολέοντα, και χάριν ευφωνίας από Αρκολεοχώρι έγινε Αρκαλοχώρι. Πάντως η σύνδεσή του με τη λέξη άρκαλος, που σημαίνει ασβός κατά την κρητικό ιδίωμα, είναι αβάσιμη. Λίγους αιώνες αργότερα, με την κατάκτηση του νησιού από τους Οθωμανούς, στον οικισμό εγκαταστάθηκαν μουσουλμάνοι, ενώ διατηρήθηκε ταυτόχρονα και το χριστιανικό στοιχείο, παρατηρήθηκαν ωστόσο και εξισλαμισμοί.

Το Αρκαλοχώρι σήμερα χαρακτηρίζεται από έντονη πολιτιστική και εμπορική δραστηριότητα, με διοργανώσεις καρναβαλιών, καλλιτεχνικών φεστιβάλ, ενώ στο Ανοικτό Δημοτικό του Θέατρο φιλοξενούνται τα καλοκαίρια ενδιαφέρουσες μουσικές και θεατρικές παραστάσεις που μπορείτε να παρακολουθήσετε. Επίσης υπάρχουν καφετέριες και εστιατόρια για αναψυχή, ενώ στο Εκθεσιακό του κέντρο πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια η μεγαλύτερη Γεωργική Έκθεση της Κρήτης.

Ακόμα, η ευρύτερη περιοχή παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς στο λόφο του Προφήτη Ηλία, νοτιοδυτικά του Αρκαλοχωρίου έχει εντοπιστεί σημαντικό ιερό σπήλαιο, με λατρευτική χρήση κατά τους προϊστορικούς χρόνους. Επίσης, μόλις λίγα χιλιόμετρα βορειοδυτικά της κωμόπολης βρίσκεται και το μινωικό ανάκτορο του Γαλατά.

Τουριστικός ΟδηγόςΓράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This