Σύνδεση/Εγγραφή
elen

Πανοραμική άποψη του οικισμού

Η πεδιάδα των Ζωφόρων

Ναός του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου

Η εκκλησία της Αναλήψεως

Ερειπωμένος ανεμόμυλος

Προσκύνηματικός χώρος αναψυχής

Ο Πολιτιστικός σύλλογος Ζωφόρων

topikh-koinothta-zwforwntopikh-koinothta-zwforwn
  • Κοντινοί Οικισμοί

Ζωφόροι

Σε πεδινή περιοχή, όπου άλλοτε υπήρχαν έλη και σε απόσταση 30 περίπου χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου, βρίσκεται ο οικισμός Ζωφόροι, ο οποίος αριθμούσε 367 κατοίκους το 2011. Η οικονομία του σήμερα, βασίζεται κυρίως στην παραγωγή σιτηρών, ελαιοκομικών, καθώς και αμπελοκομικών προϊόντων.

Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, οι Ζωφόροι κατοικούνταν ήδη από την εποχή της Ενετοκρατίας, από την οποία προέρχεται και η αρχαιότερη σωζόμενη αναφορά για τον οικισμό, ως Sophoro, σε έγγραφο του συμβολαιογράφου του Χάνδακα L. Marcello, που χρονολογείται το 1279. Μάλιστα κατά την τελευταία φάση της ίδιας περιόδου, στις αρχές του 17ου αιώνα, το χωριό αποτελούσε φέουδο της οικογένειας Κορνάρου, πιθανόν του φημισμένου ποιητή Βιντζέντζου Κορνάρου. Αργότερα, κατά την Οθωμανική κυριαρχία, στον οικισμό κατοικούσαν οικογένειες χριστιανών αλλά και μουσουλμάνων, όπως δείχνουν απογραφές της εποχής.

Το χωριό σήμερα, παρουσιάζει έντονη πολιτιστική δραστηριότητα, με στόχο τη διατήρηση της παράδοσης, αλλά και την ψυχαγωγία. Έτσι, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες κυρίως, μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ μουσικές και άλλες εκδηλώσεις, καθώς και δρώμενα, στα οποία αναβιώνονται παλιά έθιμα. Επίσης, αν έρθετε στους Ζωφόρους την 1η Φεβρουαρίου, ημέρα αφιερωμένη στον Άγιο Τρύφωνα, τον προστάτη των αμπελιών θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά παλιό έθιμο με ιδιαίτερο λαογραφικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον, κατά το οποίο ραντίζονται με αγιασμό όλοι οι αμπελώνες του χωριού.

Τουριστικός ΟδηγόςΓράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This