Σύνδεση/Εγγραφή
elen

Η πλατεία στη Μαχαιρά

Ναός Αγίας Τριάδας

Παραδοσιακά Καφενεδάκια

Εκκλησάκι Αγίου Κωνσταντίνου

Κρήνη στο προαύλιο της Αγίας Τριάδας

topikh-koinothta-inioutopikh-koinothta-iniou
  • Κοντινοί Οικισμοί

Μαχαιρά

Σχεδόν δίπλα στο χωριουδάκι Ίνι και σε απόσταση σχεδόν 10 χλμ. νότια του Αρκαλοχωρίου βρίσκεται ο οικισμός Μαχαιρά, χτισμένος σε υψόμετρο 250 μέτρων. Το 2011 αριθμούσε 179 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται σήμερα κυρίως με γεωργικά επαγγέλματα.

Αναφορικά με τοπωνύμιο του χωριού, εικάζεται ότι προέρχεται από το βυζαντινό επάγγελμα του μαχαιροποιού ή αλλιώς μαχαιρά, ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται ιστορικά, η παράδοση αυτής της τέχνης στον οικισμό.

Από τα λίγα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν για την ιστορία της Μαχαιράς, προκύπτει ότι ήταν ήδη κατοικημένη κατά την ενετική περίοδο, όπως τεκμηριώνεται σε έγγραφο του 1577, όπου εντοπίζεται η αρχαιότερη μνεία της με το όνομα Maghera. Επίσης, μεταγενέστερη ιστορική πηγή, του 1595, μας πληροφορεί ότι ο οικισμός αποτελούσε φέουδο της οικογένειας Abramo, μέλος της οποίας ήταν και ο βενετοκρητικός ποιητής Marc’ Antonio Foscolo, ιδιαίτερα δημοφιλής για το έργο του «Φορτουνάτος». Αργότερα, την εποχή της Τουρκοκρατίας στη Μαχαιρά εγκαταστάθηκαν μουσουλμάνοι, οι οποίοι μάλιστα στα τέλη του 19ου αιώνα, αποτέλεσαν τη συντριπτική πλειοψηφία του συνολικού πληθυσμού του χωριού.

Η Μαχαιρά σήμερα είναι ένας όμορφος μικρός οικισμός, στη γραφική πλατεία του οποίου, εντύπωση κάνει ο γιγάντιος ευκάλυπτος στο κέντρο της. Εκεί θα βρείτε παραδοσιακά καφενεδάκια, όπου μπορείτε να απολαύσετε τη ρακή μαζί με κρητικούς μεζέδες.

Ακόμα, από το χωριό έχετε τη δυνατότητα να εξορμήσετε στο μεγάλο φράγμα του Ινίου που βρίσκεται πολύ κοντά, στα ανατολικά, ενώ στα νοτιοανατολικά, σε απόσταση 2,5 χλμ. περίπου από τον οικισμό, υπάρχει το έρημο εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου που μπορείτε να επισκεφθείτε.

Τουριστικός ΟδηγόςΓράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This