Σύνδεση/Εγγραφή
elen

Παρκάκι με παιδική χαρά

Ανεμόμυλος

Εκκλησία στον Οικισμό

Εκκλησία στο Μοναστηράκι

topikh-koinothta-inioutopikh-koinothta-iniou
  • Κοντινοί Οικισμοί
Μοναστηράκι

Σε απόσταση 7,5 χλμ. νότια του Αρκαλοχωρίου, λίγα χιλιόμετρα βόρεια του οικισμού Ινίου και σε υψόμετρο 240 μέτρων, βρίσκεται ο μικρός οικισμός Μοναστηράκι, οι λιγοστοί κάτοικοι του οποίου, έφταναν μόλις τους 54 το 2011.

Το χωριό κατοικείται τουλάχιστον από την εποχή της Ενετοκρατίας, από την οποία σώζεται η αρχαιότερη μνεία του, που εντοπίζεται σε συμβόλαιο του 1577, με το όνομα Monastirachi. Στην εποχή της Οθωμανοκρατίας, σύμφωνα με πληθυσμιακά δεδομένα της εποχής στον οικισμό διέμεναν χριστιανοί και μουσουλμάνοι κάτοικοι, όμως στο 19ο αι. το χριστιανικό στοιχείο φαίνεται ότι εκτοπίστηκε εντελώς. Στις αρχές του επόμενου αιώνα, κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών του 1922, το χωριό εγκαταλείφθηκε από τους Οθωμανούς κατοίκους του και σύμφωνα με προφορικές παραδόσεις, λεηλατήθηκε από Κρητικούς.

Σήμερα το Μοναστηράκι είναι ένα μικρό αλλά ζωντανό χωριό, όπου μπορείτε να βρείτε ταβέρνες γνωστές για το καλό τους φαγητό. Εντός του οικισμού, αξίζει να επισκεφθείτε το καταπράσινο και πανέμορφο μικρό πάρκο που δημιούργησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού.

Τουριστικός ΟδηγόςΓράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This