Σύνδεση/Εγγραφή
elen

Δρόμος στη Μουσούτα

Παραδοσιακό καφενεδάκι στην πλατεία

Βενετσιάνικη Κρήνη

Βενετσιάνικη Κρήνη

Κτήριο Πολιτιστικού Συλλόγου Μουσούτας

Μουσούτα

Το μικρό χωριό, θα συναντήσετε πάνω στον οδικό άξονα Αρκαλοχώρι – Γάσι – Μουσούτα, 3 χλμ. νότια της έδρας του Δήμου, μέσα σ’ ένα καταπράσινο τοπίο, σε υψόμετρο 419 μέτρων. Οι κάτοικοί του, που άγγιζαν τους 90 το 2011, ασχολούνται κυρίως με την παραγωγή λαδιού και αμπελουργικών προϊόντων, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν επιδοθεί και στην κτηνοτροφία.

Ο οικισμός, όπως επιβεβαιώνεται από ιστορικές πηγές, ήταν ήδη κατοικημένος κατά την Ενετοκρατία, καθώς η αρχαιότερη σωζόμενη μνεία του εντοπίζεται σε χειρόγραφο του 1373 στο Δουκικό Αρχείο του Χάνδακα, με το όνομα Musuta. Αργότερα, την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας, το χωριό κατοικούνταν από χριστιανούς και μουσουλμάνους, με τους δεύτερους να υπερέχουν αριθμητικά το 19ο αιώνα.

Στο μικρό χωριουδάκι της Μουσούτας σήμερα, θα συναντήσετε σε κεντρικό σημείο την όμορφη πλατεία του οικισμού. Εδώ, θα συναντήσετε την περίφημη βενετσιάνικη κρήνη, κατασκευή του 14ου αιώνα, το νερό της οποίας τρέχει από το ανοιχτό στόμα περίτεχνης ανάγλυφης λεοντοκεφαλής. Στο σημείο αυτό, θα βρείτε ακόμα παραδοσιακό καφενείο, όπου μπορείτε να χαλαρώσετε, πίνοντας ντόπια τσικουδιά, συνοδευόμενη από νόστιμους κρητικούς μεζέδες.Γράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This