Σύνδεση/Εγγραφή
elen

Πανοραμική Φωτογραφία Οικισμού

Φαράγγι Αναποδάρη

Εκκλησάκι Αγίας Φωτεινής

Ναός Αγίου Αντωνίου

Λιμνοδεξαμενή

Μικρό ξωκκλήσι στο Σκινιά

Στόμιο από πηγάδι

topikh-koinothta-skiniatopikh-koinothta-skinia
  • Κοντινοί Οικισμοί
Σκινιάς

Ο αρκετά μεγάλος οικισμός του Σκινιά απέχει περίπου 28,5 χιλιόμετρα από το Αρκαλοχώρι και είναι χτισμένο στο ανατολικό πρανές ενός λόφου. Προκειται για ένα κεφαλοχώρι, με 456 κατοίκους το 2011, το οποίο διαθέτει σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, περιφεριακό ιατρεία.

Το τοπωνύμιο του οικισμού προέρχεται από το θάμνο σχίνο ή σκίνο κατά το κρητικό ιδίωμα, τον οποίο συναντάμε συχά στις πλαγιές των Κρητικών βουνών. Μάλιστα με αυτό το φυτό, συνδέεται μια ενδιαφέρουσα προφορική παράδοση του Σκινιά, που επιβιώνει μέχρι τις μέρες μας. Σύμφωνα με αυτήν, κατά την εποχή της Οθωμανοκρατίας, πάνω στη στέγη του ναού του Αγίου Αντωνίου, της κεντρικής εκκλησίας του οικισμού είχε φυτρώσει ένας σχίνος. Ο τελευταίος, κάθε φορά που έβρισκαν συμφορές το χωριό μαραινόταν και άνθιζε ξανά, μόνο όταν τα δυσάρεστα γεγονόταν περνούσαν.

Από τα λίγα διαθεσιμα ιστορικά στοιχεία του οικισμού, γνωρίζουμε ότι ο Σκινιάς υπήρχε ήδη στις αρχές της ενετικής περιόδου και από τότε κατοικείται μέχρι σήμερα αδιάκοπα. Η παλαιότερη μνεία του, εντοπίζεται σε χειρόγραφο του 1373, στο Δουκικό Αρχείο του Χάνδακα, στην οποία εμφανίζεται με το όνομα Schinea.

Σήμερα ο Σκινιάς είναι ιδανικός προορισμός για φυσιολάτρες, καθώς προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες για πεζοπορείες και τις εξορμήσεις στη φύση. Το φαράγγι του Αναποδάρη, που θα συναντήσετε στα νότια του οικισμού, είναι από τα πιο δημοφιλή φαράγγια του νομού, γνωστο για το σπάνιο, φυσικό κάλλος του. Ιδιαίτερα όμορφη είναι επίσης, η πρόσφορη για περιπάτους λιμνοδεξαμενή του οικισμού, την οποία θα βρείτε περίπου 1χλμ. βόρεια από αυτόν.Γράψτε το σχόλιο σας

espa
Share This